НОВЕ МЕНЮ В ТАВРИЧАНСЬКОМУ ОКЗЗСО ІМ.О. ГАТИЛА
Звіт
про організацію харчування в Таричанському ОКЗЗСО ім. О.Гатила У 2020-2021 навчальному році
Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.
З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у школі, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:
- забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
- створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
- зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
- підвищення культури харчування;
- забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
- проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
В школі організовано безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4 класів ( 106 учнів), дітей пільгових категорій (20 учнів), що становить 45,6 % від загальної кількості учнів.
Вартість харчування для учнів 1-4 класів становило 14грн.71 к., а для пільгових категорій 5-11 класів – 16грн.22к. Для решти учнів організоване гаряче харчування за кошти батьків.Середня вартість такого харчування становить 20 грн. Гарячим харчуванням ( без буфетної продукції) було охоплено 55 учнів, що становить 20% всіх учнів школи. Буфетною продукцією забезпечено учнів групи продовженого дня (30 учнів,10,8%)
Харчування учнів школи здійснюється в шкільній їдальні, яка розрахована на 64 посадочних місця.
Проводиться організаційна робота щодо залучення дітей до харчування, як на початку навчального року, так і впродовж його. На початку навчального року видається наказ «Про організацію харчування учнів», в якому визначено контингент учнів, яких звільнено від оплати за нього; особи, відповідальні за організацію харчування; затверджуються графіки харчування; призначаються чергові вчителі по їдальні.
Щоденний контроль здійснюється адміністрацією, педагогами. Обов`язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором школи. Медичною сестрою – Лях М.В. щодня знімається бракераж сировини й готової продукції, що реєструється у відповідних журналах. Перспективне меню узгоджується з СЕС. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування обідів належної якості. ФОП «Штефан Н.С.» – організація,яка здійснює харчування у закладі.
Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Від початку року згідно вимог нового санітарного регламенту харчування здійснюється за графіком:
10:40 – 4 класи;
11:00 – 2,3 класи;
12:00 – діти пільгових категорій, 5,6,8 класи;
12:20 – 1 клас;
13:05 – 7,9,10,11 класи.
Біля їдальні знаходиться куточок для миття рук.
Протягом року був оновлений та зміцнений матеріально – технічний стан шкільної їдальні. За рахунок бюджетних коштів зроблено косметичний ремонт, придбано посудомийна машина, марміт електричний стаціонарний для перших страв, марміт електричний стаціонарний для других страв, морозильна скриня, кутер, машина протирально-різальна. На даний момент встановлено морозильну камеру та марміти. Також була встановлена нова вентиляційна система, вентиляційні зонти.
З метою підвищення культури харчування, за кожним класом, групою у їдальні закріплені столи. Готові страви видаються кожному класу/групі окремо, відповідно до графіка приймання гарячого харчування, складеного завідувачем виробництва їдальні та відповідальним за харчування заступником директора й затвердженого керівником закладу. Графік гарячого харчування відповідає санітарно-епідеміологічним нормам та вивішений в обідній залі. Контроль за його додержанням, а також за порядком під час прийняття їжі учнями покладається на чергового обідньої зали та класних керівників.
Правильно організоване харчування є запорукою здоров`я учнів.







